Skomakarn

I det här lilla torpet vid Åsta 4 bodde skomakaren och Stina.

I det här lilla torpet vid Åsta 4 bodde skomakaren och Stina.

Sven Gustaf Persson var skomakare och bodde i ett torp vid Åsta 4 tillsammans med Kristina Andersson. De hade inga barn.

Sven var född den 6 oktober 1905 i Östra Eknö där föräldrarna var statare. Familjen med de 11 barnen flyttade runt i socken flera gånger innan de kom till Östuna 1921. Där var fadern Per Gustaf Person kusk och han kallades för ”Kusk-Pelle”. Sven Gustaf anges i församlingsboken vara invalid som blev frikallad från militärtjänst.Det berättas att när pojkarna spelade fotboll fick Sven, med sitt stela ben, stå i mål. Fadern dog 1951. Modern bodde i det hus som kallades Nordstjärnan. Hon dog 1966.

Huset som Sven och Stina bodde i bestod av ett rum och kök. Skomakeriet fanns i ett litet oisolerat rum på gaveln, men den kalla årstiden arbetade han i köket. Han var en mycket duktig skomakare. Om han lagade ena skon ville han ha den andra också för att putsa upp den så båda blev lika fina. Man skickade skor på lagning från stan till honom (med posten?). Skomakaren var också frisör och klippte alla på orten. Han hade inte körkort utan åkte motorcykel. Sven dog 1971.

Kristina, Stina, var född 1913 i V Skedvi . Hennes mamma var mycket ung och Stina växte därför upp i fosterfamilj. Modern gifte sig senare och Stina fick många halvsyskon.

Stina arbetade först i familj, hos Kindgrens i Köping. Sedan arbetade hon på mjölkbaren, och från 1946 på Volvo. Hon körde bland annat truck. Hon arbetade 31 år på Volvo. Hon tog körkort på äldre dar,

Att hon varit intresserad av blommor och växter förstår man, eftersom en hel del ovanliga växter finns kvar på tomten och en del annat sprider sig vidare ut i hagarna. Stina dog vid luciatiden 1998.

Krolliljor har spritt sig från Stinas trädgård ut bland nässlorna i hagen.

Krolliljor har spritt sig från Stinas trädgård ut bland nässlorna i hagen.

Från 1999

Sommaren efter Stinas bortgång röjde man upp på tomten och dränerade gräsmattan. Under vintern och följande sommar renoverades huset. Vinden isolerades och fick fönster och golv.

 

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s