Om bykistor

En bykista kan vara en riktig guldgruva för den som är intresserad av lokalhistoria. De innehåller handlingar som berör byns gemensamma angelägenheter. Det kan finnas brev från länsherren med mera. Det kan t.o.m. finnas handlingar från medeltiden. Det finns vanligen väldigt mycket lantmäterikartor och skifteskartor.

Kistorna gjordes ofta så stora att kartorna skulle få plats, men det finns även exempel på att man hade små kistor och förvarade kartorna i särskilda kartfodral av trä eller plåt som inte förvarades i kistan.

Anledningen till att man började förvara byns handlingar i bykistorna var Byförordningen som utfärdades år 1758 i en del landskap. Den stadgade att byns handlingar och kartor skulle förvaras i en kista som gick att låsa. Endast tre betrodda personer skulle få ha nyckel till kistan och måste låsa upp samtidigt, eftersom även pengar skulle förvaras där.

Farorna med att förvara handlingar på detta sätt är dock många: de kan råka ut för brand eller vattenskador, råttorna kan komma åt dem, de kan lätt komma bort, och, inte minst, de blir svårtillgängliga. Den senare punkten försöker vi åtgärda genom att visa bykistan här.

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s