Om Åsta by

Åsta bebyggs

Åsta fick troligen sitt namn under bronsåldern eller äldre järnålderns början, ungefär 500 år f. Kr.

Efter istiden stod stora delar av Sverige under vatten. När landet hade höjt sig och vattnet dragit sig undan så strandlinjen låg på nuvarande 15-metersnivån, då tittade platsen för Åsta fram som en liten ö. Kring Mälaren finns många ortnamn som slutar på -sta och alla de platserna ligger 15 meter över havet eller lite högre. Med ledning av detta kan man anta att dessa orter bebyggdes och fick sina namn under sen bronsåldern till tidig järnålder, anser Oskar Björänger i sin bok ”Köping, stad från tidig medeltid och fyratusenårig kulturbygd”.

Här ligger strandlinjen på nuvarande 15-metersnivån och Åsta är en liten ö.

Här ligger strandlinjen på nuvarande 15-metersnivån och Åsta är en liten ö.

Flera fornlämningar från vikingatiden har hittats i Åsta.

Åstas äldsta historia

Än så länge vet vi väldigt lite om hur man hade det i Åsta under flera hundra år. Från 1643 och framåt finns kyrkans husförhörslängder bevarade men de äldsta är svårlästa och innehåller inte så mycket information. Man kan i alla fall se namnen på dem som bodde i ”Åstad” då.

Husförhörslängd, Åsta 1643

I husförhören 1725 används beteckningarna ”Östergården, Mellangården och Östergården” för Åsta. 1737 anges dessutom ”Södergården”.

1800-talet

Från och med 1800-talet vet vi ganska mycket om Åsta. Det beror till stor del på bykistan med alla sina handlingar som fortfarande finns bevarad. Den förvaras på Åsta 4. Åsta var förr en sammanhållen by som låg uppe på krönet där Åsta 2 och 4 ligger. Byn bestod då av åtta gårdar, varav en ägdes av kronan och de övriga sju av Uppsala universitet.

Byn splittras

I slutet av 1800-talet genomfördes det laga skiftet. Det innebar att de flesta gårdarna plockades ned och byggdes upp på nytt längre bort och i samband med det fick varje gård sin mark samlad runt gården. Jordbruket blev effektivare men bygemenskapen försvann.

Åsta idag

En tid stod flera hus tomma och öde, men vid 1990-talets början skedde en förändring. Nytt folk flyttade in, nya hus byggdes och det fanns barn i byn igen. Barnen är utflyttade nu och medelåldern har höjts, men Åsta är en del av en levande landsbygd.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s